Krachttraining
Krachttraining heeft als doel kracht opbouwen of uw spiermassa vergroten. Als personal trainer help ik u om sterker te worden en snel spieren op te bouwen. Er bestaan verschillende soorten krachttrainingen om verschillende spiergroepen te trainen. Krachtoefeningen kunt u doen om uw uithoudingsvermogen te verbeteren. Met hypertrofie (spiergroei) training of maximale krachttraining bereiken we efficiënt en snel resultaat. Een groot verschil tussen verschillende soorten krachttraining is bijvoorbeeld het aantal herhalingen die je tijdens de oefeningen uitvoert.

Wat is krachttraining?

Voor hardlopen zijn buikspieroefeningen ontzettend belangrijk. Met krachttraining gericht op buikspieren gaan we oefeningen doen om het kracht uithoudingsvermogen te vergroten. Dit betekent een focus op meer repetities per oefening. Wanneer het doel is om een breder een groter lichaam te bouwen passen we hypertrofie trainingen toe. Als jouw krachttrainings coach kies ik de gewichten die jij niet meer dan tien keer kunt uitvoeren. Hierna zijn de spieren vermoeid en is er hersteltijd nodig voor de volgende set van oefeningen. Het gemak hiervan voor jou is dat ik het heft in handen neem voor jouw krachttraining.

Krachttraining thuis en in de sportschool

Als er wordt gekozen voor 1 keer per week een personal training met als doel krachttraining, dan is verdere training in de week nog benodigd. Een keer per week krachttraining is namelijk niet genoeg om resultaat te behalen. Van mij krijg je een trainingsschema met oefeningen op maat om de gewenste spiergroepen te trainen. Dit kan natuurlijk worden gedaan bij ons in de sportschool in Zaandam of in je eigen sportschool thuis. Deze training kan dan zelfstandig worden uitgevoerd. Zelf consequent het schema volhouden vereist discipline. Zeker als je nieuw bent in de sportschool adviseer ik om minstens twee keer per week langs te komen voor personal training.

Krachttraining schema

Een krachttraining schema is gebaseerd op de doelstellingen en het gewenste resultaat. Natuurlijk spelen blessures en medische factoren ook een rol. Het allerbelangrijkste is dat het schema wordt gevolgd. Als er niet getraind wordt, of op een incorrecte manier aan krachttraining wordt gedaan zullen de resultaten wegblijven. Het fitness schema om spiermassa op te bouwen is zorgvuldig in elkaar gezet en moet nauwlettend worden gevolgd. Conclusie is dat er best zelf getraind kan worden, maar als de discipline ontbreekt vraag dan om meer trainingen met een personal trainer.

Krachttraining spiergroepen

Per spiergroep zijn er diverse oefeningen. Gevarieerde training zorgt er voor dat uw lichaam nieuwe prikkels krijgt toegediend en uw lichaam niet gaat wennen aan dezelfde trainingen. Daarom is iedere personal training sessie anders en verzorg ik regelmatig een nieuw trainingsprogramma op maat. Ook bij blessures, medische indicaties of andere bewegingsbeperkingen wordt rekening gehouden met de oefeningen die in uw schema komen te staan. Of het nu gaat om de buikspieren, rugspieren, beenspieren, borstspieren, armspieren, nekspieren of schouderspieren: Het gaat om het toedienen van nieuwe trainingsprikkels in combinatie met rust en voeding om resultaat te creëren!

Krachttraining voeding

Voeding is voor krachttraining erg belangrijk. We hebben energie nodig voor het sporten (koolhydraten) en voor herstel na het sporten zijn eiwitten nodig. Sportvoeding kan een goede aanvulling zijn tijdens de krachttraining. Zo bestaat de weight gainer om sneller aan te komen en een proteïne shake voor extra eiwitten. Hierbij vind ik het belangrijk dat de eigen 'normale' voeding optimaal is voordat dit aangevuld wordt met sportvoeding. Tijdens het personal training traject zullen hier aparte voedingsmomenten voor worden ingepland. Zolang u voldoende, gevarieerd en gezond eet krijgt u alle benodigde vitamines en mineralen binnen. Hierdoor heeft u geen voedingssupplementen nodig. Ook hier is het belangrijk om te weten dat een voedingssupplement alleen aanvult en geen vervangend product is voor de natuurlijke voedingsproducten. Veel mensen die willen afvallen denken helaas nog steeds: 'Cardio, heel veel cardio. Dan verbrand ik mijn vetten'. Tegenwoordig zijn we meer bewust gemaakt van het feit dat cardio niet het enige belangrijke onderdeel is tijdens het traject van afvallen. Afvallen met krachttraining is belangrijk. Tijdens krachttraining bouwt u spiermassa op. Uw lichaam wordt tijdens het afvallen strak getraind als er ook aan krachttraining wordt gedaan. Dit is niet het geval als er alleen maar aan cardio training wordt gedaan. Ook zorgt de verhoogde spiermassa er voor dat uw vetverbranding in rust veel hoger ligt. Daarom is het van belang om afvallen en krachttraining te combineren.

Krachttraining voor vrouwen

Krachttraining voor vrouwen geeft juist snel de gewenste resultaten! Voor mannen is het een kleiner probleem om krachttraining te doen maar vrouwen zijn vaak bang om te gespierd te worden. Wees niet bang! Vrouwen hebben in vergelijking met mannen veel minder testosteron in hun lichaam waardoor de spiergroei niet direct aan de buitenkant van het vrouwelijk lichaam te zien is. Dit is de reden waarom ook hier de voeding weer zo belangrijk is als vrouwen krachttraining gaan doen. kracht-training-foto