Conditie opbouwen

Conditietraining in Zaandam

Ook één van mijn specialiteiten is het creëren van resultaat als het om een conditionele doelstelling gaat. U kunt uw conditie opbouwen op verschillende manieren door diverse redenen. Zo heb ik al vaak mensen mogen trainen in Zaandam en omstreken voor het hardlopen van de dam tot dam loop, meedoen aan een triatlon, deelnemen aan de Alpe d'HuZes of meedoen aan een obstacle run. Als conditietraining coach heb ik zelf ook de nodige ervaring als het gaat om evenementen. Ik heb 3 x mogen deelnemen aan de Alpe d'HuZes en al 11 jaar lang loop ik ieder jaar de dam tot damloop. In het voorjaar doe ik aan wielrennen om te trainen voor een wielren evenement zoals de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik. Ook ga ik graag uitdagingen aan als het gaat om obstacle runs Hiernaast volleybal ik al meer dan 10 jaar en ik heb ook nog eens gevoetbald. Er liggen mooie evenementen op de loer! Wat bedoelen we in de sportschool nou met een conditietrainer? Een crosstrainer, loopband, roeier, step en fiets zijn voorbeelden hiervan. Deze apparaten kunnen als conditie oefeningen gebruikt worden, maar ik gebruik ze meestal als warming-up. Uw conditie trainen op deze apparaten kunt u zelf ook. Hulp met conditietraining zie ik op een uitdagende manier, namelijk met pionnen, een speedladder, boksen of combinatie trainingen. Op deze manier zult u snel conditie opbouwen omdat u op een veelzijdige manier bezig bent met snelheid, beweeglijkheid en reactievermogen. Voor een goed resultaat tijdens een conditionele oefening of evenement dient u een goede core te ontwikkelen. Hiervoor worden bijvoorbeeld buikspier oefeningen, rugspier oefeningen en been/bilspier oefeningen gedaan in een uitdagende omgeving.

Conditie verbeteren

Conditie opbouwen is niet zo makkelijk als de meeste mensen denken. Om constant de uitdaging erin te blijven houden dient u een bepaalde verantwoorde opbouw te hanteren zodat de pieken geleidelijk en constant blijven terug komen. Ik merk dat mensen altijd heel enthousiast beginnen met eigen fitness trainingen en de eerste maand verbetering voelen, maar dat de groei vervolgens steeds minder wordt. Dit willen we natuurlijk niet hebben! Hoe kan ik mijn conditie verbeteren? Er zijn veel conditie oefeningen te bedenken, maar waarom kiest u voor een bepaalde oefening? Bij elk persoon past weer een andere opbouw met andere oefeningen en als u de juiste oefeningen in de juiste volgorde met de juiste intensiteit uitvoert dan is dat voor u de beste conditie training. Waar krachttraining voor bepaalde leeftijdscategorieën misschien niet verstandig is kan conditie training eigenlijk voor iedereen! Bijvoorbeeld conditie training voor kinderen behoort absoluut tot de mogelijkheden. Conditietraining om te kunnen hardlopen of conditie opbouwen om te kunnen fietsen. Ik merk dat er regelmatig wordt gedacht dat iedereen toch wel moet kunnen hardlopen en fietsen, maar dit is helaas zeker niet het geval. Er zijn genoeg mensen die bewegingsbeperkingen hebben. Heeft u een aandoening aan de knie, heup, enkel of een spierblessure? Dan zou het zomaar kunnen dat u niet kan hardlopen of zelfs niet kunt fietsen. Mensen die in revalidatie training zijn omdat ze een nieuwe knie of heup hebben gekregen moeten deze nieuwe gewrichten eerst weer flexibel maken om überhaupt te kunnen wandelen. Ook deze mensen willen hun conditie verbeteren omdat ze een bepaalde tijd niks hebben kunnen doen vanwege de operatie.

Conditie meten en zelf opbouwen

De conditie kan worden gepeild tijdens de eerste sessie door middel van een hartslagmeter. Er wordt dan gekeken hoe de fysieke gesteldheid eruit ziet zodat er een trainingsplan kan worden opgesteld qua niveau. Vervolgens kan er gestart worden met een conditie training op maat! Wilt u graag uw conditie trainen met begeleiding in Zaandam, maar lukt dit maar 1 x per week? Dat kan ook! Echter zal er meerdere keren per week getraind moeten worden om resultaat te behalen. Ik maak in dat geval voor u een programma met fitness oefeningen. Hiermee kunt u de buikspieren zelf trainen en meer core training en krachttraining voor de benen uitvoeren. Ook kunt u meerdere intensieve oefeningen zelf uitvoeren voor een beter resultaat.  U kunt ook zelf 1-2 keer per week komen trainen. Zo heeft u naast personal training zelf een schema om conditie op te bouwen. Dit raad ik alleen aan bij mensen die ook enige zelfdiscipline hebben.  Om te komen trainen en het hele fitness schema zelf uit te voeren is op een pittig niveau! Buiten trainingen zijn natuurlijk ook mogelijk! in het voorjaar/zomer zijn er veel mensen die bijvoorbeeld willen trainen voor de dam tot dam loop. Ik geef dan voornamelijk conditietraining in Zaandam en omstreken. Er zijn mooie buitenlocaties waar getraind kan worden zodat de conditionele doelstellingen behaald kunnen worden!

Controle met hartslagmeter

Conditie opbouwen met hartslagmeter is een goede optie voor mensen die graag de controle willen behouden over hun lichaam en zoveel mogelijk informatie willen hebben over hun fysieke gesteldheid tijdens een activiteit. Het is echter wel belangrijk dat u weet in welke hartslagzones u moet zitten om een bepaalde prestatie te leveren. Bij ieder persoon past weer een andere hartslag voor een bepaalde prestatie. Ik kan u helpen om de nodige informatie te geven. Ik heb zelf ook veel ervaring met het trainen van een hartslag meter. Toen ik in training was voor de Alpe d'HuZes heb ik de hartslagmeter regelmatig gebruikt.

Conditie training door verschillende activiteiten

Conditie training op het gebied van fietsen kan uiteraard op de wielrenfiets en mountainbike, maar ook een goede stadsfiets die is afgesteld op uw lichaam kan prima gebruikt worden om conditie op te bouwen. Hoe conditie op te bouwen in de sportschool als je zelf wilt trainen zonder begeleiding?  Afhankelijk van de fysieke en mentale gesteldheid van de klant kunnen de volgende conditietraining oefeningen naar mijn mening zelfstandig uitgevoerd worden in de sportschool: Fiets, crosstrainer, step, wave, octane, roeier en loopband. U moet echter wel weten wat voor soort training bij u past, en daar is weer een conditietraining schema voor nodig die door een persoonlijke coach kan worden gemaakt. Ook als u snel conditie wilt opbouwen in het hardlopen is het verstandig om een personal trainer te raadplegen omdat er een verhoogde kans is op blessures als er binnen korte tijd resultaat moet worden bereikt. Ik benoem dit omdat ik al vaak heb meegemaakt dat mensen geblesseerd raakten omdat ze binnen korte tijd resultaat wilden behalen.

Uithoudingsvermogen

Wat is het verschil tussen uithoudingsvermogen-en conditie opbouwen? Er zijn 5 functies die uw conditie bepalen:
 • Coördinatie
 • Lenigheid
 • Uithoudingsvermogen
 • Kracht
 • Snelheid
Uithoudingsvermogen is dus slechts een onderdeel van uw totale conditie. Ieder persoon heeft een andere lichaamsbouw. Zo heeft de ene persoon meer aanleg om snel een breed lichaam te creëren en heeft de ander persoon meer aanleg om sneller zijn/haar uithoudingsvermogen te vergroten.

Eigen uithoudingsvermogen trainen

Om uw uithoudingsvermogen te trainen is het in eerste instantie belangrijk om te weten wat uw doelstelling is. Als u dat bepaald heeft kan er een periodisering gemaakt worden. Ik bespreek met u als klant hoelang de periode is dat we gaan trainen en welke doelstelling per periode daarbij passen. Zo kijken we een kleine periode vooruit waarin we sub doelstellingen hebben bepaald. Dit is makkelijker te overzien en werkt mentaal een stuk beter!

Wat is uithoudingsvermogen?

Uithoudingsvermogen is het vermogen van het lichaam om een bepaalde inzet vol te houden met minimale verlies door vermoeidheid. Er zijn verschillende soorten uithoudingsvermogen, maar ik zal nu de bekendste soorten met u doornemen: Het aeroob uithoudingsvermogen en het anaeroob uithoudingsvermogen. Het aeroob uithoudingsvermogen is het soort training waarbij nog wel zuurstof kan worden geproduceerd. Denk bijvoorbeeld aan een uur hardlopen op dezelfde snelheid. Dit kan een uur volgehouden worden omdat de spieren constant voorzien worden van zuurstof tijdens het hardlopen. Het anaeroob uithoudingsvermogen is het soort training waarbij geen zuurstof meer kan worden geproduceerd. Denk bijvoorbeeld aan de 100 meter sprint. Er wordt zoveel inspanning en energie van het lichaam gevraagd zodat er geen zuurstof meer kan worden getransporteerd naar de spieren toe. Dit betekent dat deze inspanning ook niet lang kan worden volgehouden. Zo zijn er verschillende uithoudingsvermogen oefeningen om uw uithoudingsvermogen te vergroten. Meer uithoudingsvermogen in het dagelijks leven verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, verlaagt de kans op blessures tijdens het sporten, biedt u meer weerstand tegen ziektes en verhoogt de kans op sneller herstel na inspanningen.

Conditietraining voetbal

Om er even een sport uit te lichten waarbij een goede conditie essentieel is: Voetbal. Conditie opbouwen is één van de belangrijke onderdelen die altijd tijdens een voetbal training terug komt, simpelweg omdat dit nodig is tijdens de wedstrijden waar gepresteerd moet worden. Tijdens een voetbal conditietraining wordt er anders op conditie getraind dan tijdens een fitness conditie training, zaalvoetbal training, tennis conditietraining of hockey conditietraining. Er zal tijdens een conditie voetbaltraining bijvoorbeeld veel getraind worden op het 'sprintwerk'. Hier wordt op getraind omdat er veel situaties tijdens de wedstrijd zullen zijn waarin korte loopacties worden gemaakt of duels om de bal worden aangegaan. Vooral de middenvelders zullen hun uithoudingsvermogen op een acceptabel niveau moeten hebben aangezien ze de hele wedstrijd in looppas zullen zijn. Conditie training met bal zal ook vaak voorkomen om de bal behendigheid te trainen terwijl er wordt gerend. Voetbal hersteltraining zal uiteraard op een lagere intensiteit worden uitgevoerd omdat hierbij veel meer controle nodig is. Zo verschillen de soorten trainingen die u nodig heeft afhankelijk van uw positie en taak in het veld. Daarom is het ook voor voetballers belangrijk om een persoonlijk trainingsprogramma te krijgen.

Conditietraining andere sporten

Conclusie: Conditie opbouwen is zoals u merkt een breed begrip. In alle takken van sport zijn er persoonlijke trainingsprogramma's te maken, vooral met de volgende doelstellingen heb ik mensen mogen begeleiden:
 • Dam tot damloop training
 • Wielren training
 • Obstacle run training
 • Conditietraining fitness,
 • Conditietraining hockey,
 • Conditietraining tennis,
 • Voetbaltraining conditie
 • Mensen trainen die door de fysieke test willen komen om bij de Politie te kunnen werken.
Conditie opbouwen