10 kg afvallen bij Martijn van Braam Personal Training
2 november 2017
AFSLANKEN: HOE MAAK JE EEN GEWOONTEVERANDERING?
1 maart 2018

Snel eten verhoogt kans op overgewicht

Mensen die de neiging hebben hun maaltijden zeer snel naar binnen te werken hebben een grotere kans op de ontwikkeling van metabool syndroom. Hierbij moet je denken aan verschillende factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes en beroertes. Factoren zoals overgewicht, verhoogd gehalte aan buikvet of een grote taille omvang.

 

Mensen die langzamer eten, hebben een kleinere kans op overgewicht en/of het ontwikkelen van metabool syndroom volgens de eerste bevindingen van onderzoek dat zal worden gepresenteerd tijdens de American Heart Association’s Scientific Sessions 2017.

 

Men spreekt van metabool syndroom wanneer iemand één van de risicofactoren heeft zoals een hoge mate van buikvet, hoog bloedsuiker, hoge bloeddruk, verhoogde trigyceriden en/of een verhoogd HDL cholesterol. Zo wordt uitgelegd door Takayuki Yamaji van de universiteit van Hiroshima.

 

Yamaji en collega’s onderzochten 642 mannen en 441 vrouwen van gemiddeld 51,2 jaar oud die in 2008 geen metabool syndroom hadden. Ze verdeelden de deelnemers in drie groepen afhankelijk van hoe deze hun snelheid van eten beoordeelden; snel, normaal of langzaam.

 

Na vijf jaar zagen ze dat snelle eters een 11,6% hogere kans hadden op de ontwikkeling van metabool syndroom ten opzichte van normale eters (6,5%) en langzame eters (2,3%). Het snelle eten had verband met een hoger gewicht, een hoger bloedsuiker en grotere omtrek van de middel.

 

Volgens de onderzoekers kan meer tijd nemen voor je maaltijd dan ook een cruciale rol spelen in het verlagen van de kans op metabool syndroom. Wanneer mensen snel eten zouden ze een minder verzadigd gevoel hebben en sneller geneigd zijn teveel te eten. Snel eten zou ook grotere schommelingen in het bloedsuiker veroorzaken wat kan leiden tot insuline resistentie, een voorbode van diabetes type 2.

Bron: American Heart Association.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *