Waarom het tempo tijdens krachttraining belangrijk is
Daag jij jouw eigen lichaam wel ‘echt’ uit?
11 april 2018
Vitaal oud worden
9 mei 2023

Waarom het tempo tijdens krachttraining belangrijk is

Waarom het tempo tijdens krachttraining belangrijk is

Je ziet het vast wel eens gebeuren in de sportschool. Iemand zit op de Leg press, duwt keihard naar achteren, wacht achterin minimaal 5 seconden en beweegt daarna weer terug naar voren. Dit gebeurt bij tal van oefeningen in de sportschool.

Het tempo tijdens krachttraining is een essentieel onderdeel om het gewenste resultaat te behalen, om blessures te voorkomen en om in de flow te blijven van de oefening. Helaas beseffen veel mensen dit niet.

Een beweging bestaat uit een concentrische fase, een excentrische fase en een isometrische fase. Alle fases zijn belangrijk om het gewenste resultaat te behalen. Besteed dan ook niet alleen aandacht aan de concentrische fase (de fase waarin de spieren naar elkaar toe worden gebracht), maar ook aan de excentrische fase (de fase waarin de spieren verlengd worden). De isometrische fase is het moment dat er spierspanning is terwijl er geen beweging plaatsvindt. Ook deze fase helpt jou te groeien in spiermassa.

Elke doelstelling die iemand heeft kan een ander tempo vragen. Iemand die een explosieve sport doet zoals volleybal zal ook explosieve krachtoefeningen moeten uitvoeren en de fast-twitch spiervezels moeten ontwikkelen. Iemand die traint om een marathon te gaan lopen zal vooral de slow-twitch spiervezels aan moeten spreken en moeten trainen.

Voor algemene doelstellingen als algehele fitheid, afvallen, conditie verbetering en spiermassa opbouw raad ik aan om te starten met gecontroleerde bewegingen waar een tempo bij hoort van 2-0-2-0. 2 seconden concentrisch, 2 seconden excentrisch en nergens vasthouden (isometrisch).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *